Turneu prin Moldova. Ustia.

     După cum am promis mai înainte o să fac cîte o descriere la fiecare localitate prin care am avut norocul să trecem, să conectăm case și să ne conectăm cu frumosul de acolo.
     Astăzi vă voi vorbi despre Ustia, satul meu natal. Înconjurat de trei păduri: Stinca, Mohnata, Chisc și două rîuri: Răut și Nistru, reprezintă spațiul ideal în care sufletul se află acasă.
    Aici este locul în care Răutul se scurge în Nistru, se îmbrățișează dulce și curg lin la vale întregiți. Pentru mine este colțișorul de rai, plaiul mioritic cîntat în doinele haiducești.
    Satul are o istorie veche, este fondat în 1616. De-a lungul vieții sale a reușit să nască legende, să crească fii veritabili și să înmormînteze taine, lasînd doar crucile lor drept carte de care te poți ghida în descoperirea comorilor.
    Importantele locuri istorice și naturale care se află în preajma satului sînt Podul Hoților, Peștera Hoților, Humăria, ruinele satului vechi Săliște și Drănceni de la care a pornit ulterior Ustia, acoperite cu arbuști, cîteva cruci vechi cu inscripții în slavona veche (presupun eu), izvoarele cu apă curată ca lacrima din păduri, Rîpa Cristalului, locuri cu adevărat frumoase, cu istorie și farmec.
     În pofida faptului că e satul meu natal, am căutat prin calculator ceva poze recente și nu am prea găsit. Deci, am luat fotoaparatul în dinți și am mers să vînez poze pentru voi dragii mei!Să vedem ce mi-a reușit!

Poze din Drânceni, de la poalele pădurii Stinca, pe malul rîului Răut!







Flora și Fauna împrejurimilor natale!!!Am pregătit o serie de fotografii din această pădure dragă sufletului meu!







În pădure spre marea noastră fericire am găsit 3 puișori de căprioară care abia se născuseră. Erau singurei și atît de plăpînzi, firavi că vroiai sa-i iei acasă să-i ajuți, dar nu am îndrăznit, era și mama lor probabil prin apropiere, de aceea i-am lăsat în natură și ambianța lor natală! Sa dea Domnul să crească mari, voinici și puternici!!! 



O ciupercă neobișnuită, parcă e un nufăr!! ))



 Doi călătorii treceau calea! Nu prea se grăbeau ei!! ))



Am fost atît de surprinsă de frumusețea păpădiilor că nu am ezitat să fac cîteva poze în lumina soarelui de primăvară!!





În pădure la izvorul cu apă rece și atît de gustoasă că prietena mea nu dorea să plece de acolo! ))
Pădurea Stinca.





Unde vin pictorii să prindă inspirația de un picior și să facă adevărate capodopere???
LA USTIA, desigur!!
Iata un exemplu perfect! ;)




Cruce veche, de pe timpurile satului Săliște, sat-rădăcină, străbunel într-un fel oarecare al satului Ustia.


Cariera de piatră de pe Chisc, de aici toți ustienii își construiesc casele sale. Dar se poate și de încercat alpinismul, pentru începători așa ca mine :))



Aceasta este doar o parte a satului meu iubit, mai puțin cunoscută de ochii lumii. În cealaltă parte se află Hidrocentrala, Nistru, revărsarea Răutului în Nistru, pădurea Mohnata, izvorul minune din această pădure i multe alte peisaje pitorești pe care le puteți vedea orișicînd, deoarece distanța de la Chișinăueste de doar 45 km. Așa că vă încurajez să descoperiți locuri noi și să îmbogățiți materia cenușie, se merită!!!

 În căutarea frumosului, vă spun pe curînd!

Comentarii

  1. Wow, dupa fotografii nici nu as spune ca eu aici traiesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa-i că parcă trăim într-o poveste?!!Și asta este doar o parte din întregul frumos!! :)))

      Ștergere
  2. Într-adevăr avem un Sătuc ca o poveste.��

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare