Călătorii Liban. Cetatea Jbeil.

       Fiind o amatoare desăvîrșită a cetăților, vă voi prezenta în acest articol o perlă veche feniciană construită pe malul Mării Mediterane. Cetatea Jbeil, care se află în regiunea Batroun, la 59 km de Beirut, a fost construită de fenicieni și apoi utilizată de romani, francezi, etc. Ea se află chiar pe malul mării și a fost utilizată ca port maritim de negustorii tuturor epocilor.

     *Fenicia era o civilizație cu centrul în nordul vechiului Canaan și cu teritoriul principal de-a lungul coastei Libanului și Siriei și nordul Israelului din zilele noastre.Cultura feniciană era o cultură de comerț maritim care s-a răspîndit de-a lungul Mării Mediterane, mai ales între anii 1200 î.Hr. și 900 î.Hr.

Cetatea Jbeil dinspre mare.


Un parc înainte de cetate.


Înainte de a ajunge la cetate, pe parte dreaptă se află o biserică veche construită în piatră. Libanul este practic situat pe stînci de aceea toate clădirile sînt în piatră și în interior este destul de răcoros.

          

Intrarea în cetate


Lîngă podul de la intrare














În timpul primblărilor noastre am întîlnit și o nuntă. Probabil mirii iubesc și ei stilul romantic, cavaleresc al cetăților.


Priveliște de la înălțimile cetății. Probabil aici prințesele își întîlneau și petreceau aleșii inimii lor.






Încercam și eu să-mi imaginez că-mi e dor de prinț, dar cam greu, el mă fotografia!


În interiorul cetății este un muzeu care reflectă o parte din cultura cetății. Mai jos este reprezentat alfabetul fenician. Fenicienii au fost cel de-al doilea popor care a adoptat alfabetul, avînd numai 22 de consoane, dar nici o vocală.  Doritorii de a vedea cum ar fi numele său în limba feniciană pot să încerce! 
Totodată numerele așa-zis arabe sunt de fapt feniciene. Ele au fost numite arabe pentru că aceasta a fost filiera prin care au ajuns în Europa.








Pe aici arcașii ținteau inamicii ce asaltau cetatea.


După cum vedeți, cetățile erau construite "la soviste"! :))))






O mică biserică pe malul mării.


Amfitearul unde am încercat să devin orator antic.






Căile ferate au fost construite pe timpul lui Napoleon Bonaparte. Interesant este faptul că în prezent ele nu se utilizează în Liban, dar statul achită pentru întreținerea lor. Deși cei de la calea ferată nu fac practic nimic, au curajul să protesteze și să ceară ridicarea salariilor, nu ca la noi.



În afara cetății




Acest pavaj a rămas încă de pe timpul fenicienilor.





Merci pentru atenție!!!


   

Comentarii

Postări populare