Călătorii Liban. Partea II.

     După cum am promis, astăzi vă voi desfăta cu încă un loc minunat din Liban și anume Cedrii din sudul Libanului. Acest arbore deosebit și puternic, face parte din familia pinaceelor și este o rudă a pinilor de la noi din țară. Faimosul copac atinge o înălțime de 40 m și un diametru de aproximativ 2,5 m, chiar și mai mult. În tinerețe coroana sa are o formă conică, iar mai la bătrînețe devine turtită, adică preia o formă tabulară.
     Cedrul, este simbol național fiind reprezentat pe drapelul libanez.


     Călătorind pe acolo ceva timp, am observat că simbolul cedrului este prezent pe foarte multe obiecte, începînd cu sticlele de apă potabilă (Tannourine) și finisînd cu compania aeronautică națională a Libanului.
     Dacă e să facem o scurtă evadare în trecut, atunci aflăm că egiptenii, nu ar fi putut niciodată să-și mumifice morții fără rășina cedrului libanez, care constituia un element important din complexul de substanțe folosit de aceștia la îmbalsamare. Totodată și în mormintele faraonilor s-au descoperit cantități semnificative de rumeguș de cedru.
     La nordul Libanului se află încă o pădure faimoasă de cedri, din păcate din cauza zăpezii abundente nu am reușit să mergem să vizităm și acele locuri simbolice, dar promit că data viitoare neapărat o fac! Acolo se află Cedrii lui Dumnezeu. Se zice că Regina Victoria a Marii Britanii a plătit pentru construirea unui zid de piatră care să înconjoare o porțiune de 102 hectare, pentru a proteja acești arbori bătrîni de gurile lacome ale turmelor de capre lăsate să pască în zonă fără nici o supraveghere.
     Mai jos vă prezint o serie de poze din rezervația de cedri din sudul Libanului.

P.S.: Statul ocrotește foarte mult această pădure. Plus la toate, cînd moare un soldat din armata libaneză, se plantează un cedru - semn de recunoștință pentru sufletul ce a apărat cu devotament țara. Soldații lor sînt foarte curajoși și bravi.

   În continuare, Vă urez Vizionare Plăcută!!!


















O simplă atingere de acest copăcel secular te transpunea în altă epocă.


Nepoțica mea dormea de minune la aerul acesta curat!




Mai jos vă prezint un scurt video chiar din pădure. Calitatea un pic lasă de dorit, esența însă mai mult contează!




Intrarea în această rezervație costă în jur de 5000 lire libaneze, echivalentul a 5-6 dolari.

În următorul articol voi prezenta cetățile și mănăstirile frumoase ale Libanului!

Pe curînd!


Comentarii

Postări populare