Călătorii.Liban partea I.

     Demult îmi doream să văd o țară mai exotică, o cultură mai diferită ca specific decît cea europeană și iată că dorința mea s-a realizat. M-am întors recent dintr-o călătorie inedită. Am petrecut o vacanță în Liban - o țară mică și foarte frumoasă, cu oameni interesanți și o natură deosebită. Această țară, care are de tot 10.452 km², adăpostește cele mai multe confesiuni de pe teritoriul Orientului Mijlociu. După Wikipedia, aflăm că în anul 2014, CIA World Factbook a făcut următoarele estimări: musulmani 54% (27% șiiți, 27% sunniți), creștini 40,5 % (inclusiv 21% catolici maroniți, 8% ortodoxi greci, 1% protestanți, 10,5% alți creștini), druzi 5,6%, și de asemenea este prezent budismul și hinduismul. În prezent însă, numărul musulmanilor a crescut drastic cu peste 1mln, din cauza refugiaților sirieni care pătrund legal sau ilegal pe teritoriul Libanului. Interesant și util este felul în care conducerea reprezintă interesele majorității credincioșilor, la guvernare este obligatoriu 50% să fie musulmani și 50% creștini, ce aduce un echilibru în luarea deciziilor, plus anumite funcții importante în stat sînt doar musulmane sau doar creștine.
     În cazul economiei e și mai simplu, toate tranzacțiile se fac în valuta națională, lira libaneză, iar dolarul sau euro au o cotă fixă prestabilită de banca națională și niciodată nu se schimbă. Deci, un dolar este mereu egal cu 1500 lire, indiferent vînzare sau cumparare. Banca nu participă la bursă ca sa fie modificat cursul valutar și astfel ei nu au nici o criză economică, cred ca e o practică bună de preluat în condițiile în care sîntem astăzi.
 
  Am realizat o serie de poze de cultură generală mai mult, ca o vedere de ansamblu, pe care le voi posta în acest articol. Pozele cu locurile mai specifice vor urma în următoarele articole!
 Vizionare plăcută!!!

P.S.: Libanul este patria fenicienilor, cu o cultură maritimă ce a înflorit 2500 de ani (între 3000 și 500 î.e.n.).

Deci, primul lucru pe care l-am făcut a fost să gust fructele lor și cît mai multe! Portocalele sînt foarte suculente, iar adevăratele banane libaneze sînt pitici. )))





Mîncarea lor tradițională este acrișoară, ei iubesc mult să pună în toate suc de lămîie (eu m-am abținut un pic de unele mîncăruri, în schimb roșiile și busuiocul au fost gustoase!).


Marea Mediterană


Dacă la noi ficușii cresc în vazonașe medii, atunci la ei iată așa sunt de giganți, soarele apa și căldura sunt secretul creșterii unui așa mare copăcel de ficus!


Litoralul mării.


Acest trenuț duce la o grotă fenomenal de frumoasă, Grotta Jeita, cu stalactite de milioane de ani, din păcate acolo nu se permite categoric de fotografiat și eu am pus căteva poze de pe "vsemogușii google", care vor apărea mai jos. Sînt două grote, în una mergi pe jos și admiri frumusețile rare, iar în a doua care este situată mai în vale faci o promenadă cu barca, pentru ca apa atinge vara adîncimea de 7 m, iar iarna, în timpul ploilor -12 m.








Afară la fel este amenajat bine.







Un alt drum care duce spre nordul Libanului, spre pădurea de cedri protejată de stat, (pozele cu cedrii le voi posta data viitoare).





Bananeeeeeee!!



La hotar cu Siria, ne despart doar munții ce se văd în depărtare.




Mai jos se vede Beirutul - capitala Libanului. Din cauza gazelor de eșapament și industriale, pe Beirut este o ceață densă care se înșiră departe și peste mare. Aici sînt o sumedenie de automobile.






Practic în fiecare intersecție periculoasă și la casele multor persoane, lîngă drum sînt statuietele Sfintei Maria. După părerea mea e ceva deosebit de frumos să vezi pe Sfînta Maria și nu o cruce cu coroană după practicile moldovenești.





În Liban sînt și foarte mulți armeni, care deși locuiesc de zeci de ani, nu cunosc totuși limba națională, adică araba. Ei au propria mitropolie, care este interzisă de fotografiat mai detaliat, așa că am prezentat doar pereții exteriori.





Livadă de banane. Bananele sînt împachetate de mici în pungi albastre ca să nu fie mîncate de principalii răufacători - liliecii. Aceștia vin noaptea și lasă stăpînii livezilor fără marfă. )))



Apus de soare!!!






Ciclonul Elena, a făcut ravagii aproape o săptămînă cu vînturi puternice și ploi cu gheață, dar și cu o priveliște minunată de asfințit.



 Pe drumul spre nord, puteai să vezi iată așa sere din care îți procurai copacei de care vrei, flori și legume.




Și ce fel de mare e dacă nu guști peștele de acolo. 



Carnetul de notițe, care e prezent mereu cu mine.




E de menționat că foarte mulți cunosc engleza și franceza. Franceza este a doua limbă de stat. Grădinițele și școlile sînt cu profil francez și englezesc, ce le oferă o posibilitate înaltă de a-și urma studiile universitare oriunde în lume.

Vă Mulțumesc pentru lectură!
Dacă ti-a plăcut, distribuie mai departe.

Comentarii

  1. Destul de impresionat.
    Stranie situatia cu musulmanii si crestinii ~50/50 dar ... pace lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. E stranie si cel mai important aducatoare de echilibru, crestinii si musulmanii se impaca bine, cele mai dese ciocniri se intimpla intre musulmanii de diferite categorii.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare