Grecia. Meteora - Mănăstirile din ceruri.

Meteora este unul dintre cele mai cunoscute centre monahale ale răsăritului creștin. Aflat în Grecia, este situat în câmpia Thesaliei, în apropiere de Kalambaka, între munții Koziakas și Antichassia.
Conform Wikipedia, Meteora ( greacă Μετέωρα, ad literam „mijlocul cerului”, „suspendat în aer” sau „sus în ceruri” - etimologic referitor la „meteorit”) este unul dintre cele mai mari și cele mai importante complexe de mănăstiri ortodoxe din Grecia, al doilea după Muntele Athos.
În prezent există 24 de mănăstiri, unele se găsesc într-o stare de ruină (Sfântul DuhSfântul DimitrieSfântul Nicolae Padova și altele), în timp ce altele se conservă foarte bine, intacte și funcționează (Marele MeteorVarlaamSfânta TreimeSf. ȘtefanRusanouSf. Nicolae).
Dacă mergeți în excursie,vizitarea fiecărei mănăstiri costă aparte cîte 3 euro și se achită la intrare. De asemenea femeile trebuie să poarte fuste lungi, podoabele capilare nefiind obligatorii ca în restul comunităților creștin-ortodoxe.
După părerea mea, e mult mai frumos să mergi cu propriul transport decât cu un autocar, cel puțin din perspectiva că ai o posibilitate mai mare de a suvura din plin frumusețile extraordinare de acolo, să contemplezi cu inima energia și puterea ce se află în fiecare biserică, în liniște și pace. Excursia cu autocarul, precum am fost și eu, este destul de anevoioasă pentru o persoană care cu adevărat vrea să-și ofere mai mult timp pentru locurile sfinte. Timpul este limitat și ești mereu presat să te întorci într-un timp record la autocar că altfel se pornește fără de tine, iar dacă vii la timp tu, atunci aștepți pe ceilalți să se întoarcă ca să vă porniți. Meteora trebuie vizitată cu sufletul, nu în timp record, aceasta e părerea mea.
În ultimile decenii, Meteora este un punct turistic foarte aglomerat, din care cauză s-au retras mulți călugări și asceți pe Sfântul Munte Athos, unde vizitarea este limitată. Aici am întâlnit numeroase grupe de germani, români, ruși, francezi, japonezi, chinezi, serbi. Nu știu cum e în zilele de lucru, duminica însă era un număr mare de autocare și automobile. Excursia prevedea vizitarea doar a două mănăstiri din cele 6 funcționale, astfel am vizitat Mănăstirea Sfântul Ștefan și Mănăstirea Varlaam. Pe cont propriu ai posibilitatea să vizitezi un număr mai mare și asta după părerea mea e încă un plus.
Mai jos atașez o serie de fotografii pentru a face o impresie generală de la acele locuri faimoase incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1988.

În drum spre Meteora





 Meteora
Mănăstirea Sfântul Ștefan, este ușor accesibilă, fiind amplasată pe un teren plat, nu stâncos, la celelalte fiind nevoie de urcat zeci de trepte. Biserica mică cu hramul Sfântul Ștefan a fost construită în secolul al XVI-lea și pictată în 1545. Biserica principală are hramul Sfântul Haralambie și a fost construită în 1798. Mănăstirea este una de călugărițe.



























Intrarea în Mănăstirea Varlaam, a doua mănăstire a mărime în complexul monahal Meteora. A fost construită în 1541 și pictată în 1548. Este o mănăstire de călugări.






Priveliștile sunt pur și simplu extraordinare!!!






Butoiul de 10 tone construit de călugări pentru a aproviziona cu apă întreaga mănăstire.



Vizitați locuri frumoase, locuri puternice, ele schimbă viziunile asupra vieții.


Comentarii

Postări populare